Skip to main content

Nieuws van het front: De rubberoorlog in Leidschendam-Voorburg

VOORBURG. De rubberoorlog bereikte gisteren Leidschendam-Voorburg.

In een zaaltje naast de raadszaal aan de Herenstraat leek de zaak van tevoren al beklonken: De coalitiepartijen en de voetbalvoorzitter van vv Wilhelmus zaten verschanst achter de rug van het RIVM en vermeden zo een breed debat in de raad met alle partijen.

De discussie zou zich beperken tot dat kleine zaaltje. Daar sprak de moeder haar 500 bezorgde woorden. De verantwoordelijk wethouder mevrouw Stemerdink was niet in het zaaltje. Ze luisterde dus niet naar de moeder, mevrouw de Groot, met haar 300 handtekeningen, niet naar de ervaringen van onze stichting, opgedaan door heel Nederland, niet naar de bezwaren van het tuinenpark De Groene Zoom die het water waarop de velden afwateren nodig hebben om de 110 tuinen te besproeien en ook niet naar de presentatie van toxicoloog professor dr. M. van den Berg. ‘Wethouder zwicht niet voor bezorgde ouders’ kopte het lokale krantje na de bijeenkomst.

Het college van Leidschendam-Voorburg heeft daarmee stelling genomen tegen de waarschuwingen van Professor dr. M. van den Berg, prof. dr. A. de Bruin, prof. dr. J.W Cohen Tervaert, prof.dr.P.J.J.Sauer en prof.dr. J.C.S. Kleinjans. De hoogleraar toxicologie, de hoogleraar pathobiologie, de hoogleraar geneeskunde en Immunologie, de emeritus-hoogleraar kindergeneeskunde en de hoogleraar toxicogenomics van de universiteiten van Utrecht, Maastricht en Groningen uiten openlijk hun zorgen over de interpretatie van het RIVM onderzoek en de onzekerheden over de risico’s voor kinderen.

‘Ik was met name verbaasd hoe gemakkelijk de wethouder over alle argumenten stapte en naar het RIVM wees’, aldus raadslid Mathlouti van D66, ‘ik had op zijn minst gehoopt dat ze het openlijk zou bespreken.’ Ook Jacco van Meldegem van D66 verbaast zich over de laconieke houding van Stemerdink: ‘Ze negeert andere onderzoeken’.

Professor dr. van den Berg vatte zijn zorgen en die van zijn collega’s tijdens zijn presentatie samen: ‘tot een leeftijd van ongeveer tien jaar weten we voor kinderen niet zeker dat er geen risico’s zijn.’ Hoe staat directeur van Schie van het RIVM tegenover deze deskundigen? Het kan toch niet zo zijn dat zij hun feiten ook wegzet als ‘oplaaiende meningen’? Zo verwoordde zij wel het ‘poken’ in de rubbergranulaat discussie door ons als stichting en door het programma Zembla, dat er vier afleveringen aan wijdde. ‘Uiteindelijk kwam naar voren dat het verantwoord is om te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat’, aldus van Schie, ‘van negatieve gezondheidseffecten is geen sprake.’ Ze deed deze uitspraken in het tijdschrift Milieu van juni 2018, een maand vóór haar instituut de vervuilende effecten bekend maakte van rubbergranulaat, dat volgens het RIVM schadelijke gevolgen kan hebben voor het milieu. Het tijdschrift bevatte maar liefst vier paginabrede advertenties van de Recybem, de uitvoeringsorganisatie die met kracht alle onzekerheden de grond in blijft hameren.

U kiest toch zeker ook voor de beste infill, namelijk SBR, net als zeventig procent van de gemeenten? staat er op de laatste Recybem bladzijde. Nog geen jaar later is het aantal gemeenten dat kiest voor de vermalen banden gekelderd naar 20%. Nederland krijgt gewoon weer een bandenprobleem, maar niet als het aan Leidschendam-Voorburg ligt. Toch wil de gemeente ‘hard vergroenen’. Op de website van De Groene Stad staat: ‘als een olievlek moet het groen zich over de stad gaan uitspreiden’. Het groene beleid en de liefde voor milieuvervuilende banden infill lijken wat haaks op elkaar te staan.

Er is echter nog een twist aan dit verhaal. Het grondgebied van de voetbalclub Wilhelmus wordt gepacht van Den Haag, en daar wordt al sinds 2006 geen rubberveld meer aangelegd. Het is dus de vraag of de buurman er nog iets over te zeggen heeft. Zo komt de rubberoorlog misschien toch nog in Den Haag terecht.

https://www.dgcommunicatie.nl/wp-content/uploads/2018/07/Tijfschrift-Milieu-nr.-5-2018.pdf
https://www.hetkrantje-online.nl/nieuws/actueel/97084/wethouder-zwicht-niet-voor-bezorgde-ouders
http://www.vlietrandgroen.nl/

https://www.linkedin.com/pulse/moestuinen-kinderen-en-bandenafval-woordvoerder-kvdga