Skip to main content

Kunstofgrasvelden met rubberkorrels schadelijker dan gedacht

“Kunstofgrasvelden met rubberkorrels schadelijker dan gedacht”

Vooruit wil dat de Vlaamse regering werk maakt van alternatieven voor kunstgrasvelden met rubberkorrels. Uit nieuw Nederlands onderzoek blijkt immers dat die korrels schadelijker zijn dan gedacht, zegt Vlaams parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit). Vlaanderen heeft 297 van die kunstgrasvelden, 20 procent daarvan is gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

TTR 13-04-21, 13:20
Bron: Belga

Vlaamse kunstgrasvelden zijn bestrooid met rubberkorrels, zegt Lambrecht. Die korrels, gemaakt van gemalen autobanden, zorgen ervoor dat de bal even snel rolt en opspringt als op natuurgras. Volgens het Vooruit-parlementslid blijkt uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam dat er meer schadelijke en kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels zitten dan tot nu toe werd aangenomen. Spelers nemen de korrels bovendien mee naar huis via de schoenen of kleren, en door regen en wind komen de korrels ook terecht op grond buiten het speelveld, zegt ze.

Lambrecht vroeg bij Vlaams minister van sport Ben Weyts (N-VA) cijfers op over de staat van de Vlaamse kunstgrasvelden. Uit het antwoord van de minister blijkt dat 297 van de 809 velden in Vlaanderen bestrooid zijn met rubberkorrels. 63 daarvan werden aangelegd met Vlaamse steun. Lambrecht wil dat de Vlaamse regering stopt met de subsidiëring ervan en vraagt te opteren voor alternatieven als zand of kurk.

“We moeten investeren in sport. Toegankelijke sportvelden zijn daarbij heel erg belangrijk. Maar al jaren zeggen studies dat kunstgrasvelden een bepaald gezondheidsrisico inhouden. Dat wordt nu bevestigd. Ik wil niet dat we onze sporters ziek maken. Het is tijd om te kiezen voor de alternatieven”, aldus nog Lambrecht.

Bron: HLN
Datum: 13-04-2021

Lees het artikel van HLNLees het artikel van HLN